TILLBAKA


Skräddare Eriksson
Skräddare Eriksson

Skräddare Eriksson


Rumsfakta
Tv | Kakelugn | Takbjälkar |WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum


Skicka förfrågan

Historien bakom Skräddare Eriksson

Skräddaren Anders Eriksson var gift med Amalia som 1859 bakade Grännas första polkagrisar i det lilla köket innanför receptionen – som idag är hotellets restaurangkök. Paret träffades inte långt efter att Amalia flyttat från Jönköping till Gränna för att tjäna som piga åt systrarna Röding som var ägare till gården på den tiden.

Kort efter att Anders och Amalia gift sig fick de tvillingar men ena flickebarnet var döfött. De fick dottern Ida, vars uppväxt Anders aldrig fick uppleva då han avled i dysenteri fyra dagar efter förlossningen av sin dotter. Då Amalia och hennes nyfödda lilla Ida från och med nu fick klara sig själva ansökte Amalia till Magistraten om att få idka ” bagerihantering af gröfre och finare sorter”. Amalia fick sitt tillstånd och världens första polkagris såg dagens ljus. Amalia och Ida blev riktigt förmögna på sin lilla verksamhet och startade något som kom att bli en av Sveriges främsta souvenirer och en världskänd konfektyr. Idag bakas varje år mer än 10 miljoner polkagrisstänger för hand i Gränna och säljd världen över.

Huset som rummet Skräddare Eriksson finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpemän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg. Vid tullstugan fanns också en port försedd med bom som fälldes upp när tullen erlagts.


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Skräddare Eriksson

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk