TILLBAKA


Magnus Ladulås
Magnus Ladulås

Magnus Ladulås


Rumsfakta
Tv | WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum | Beläget i ett enskilt hus


Skicka förfrågan

Historien bakom Magnus Ladulås

Magnus Ladulås, son till Birger Jarl och kung av Sverige 1275-1290, avled i sjukdom den 18 december 1290 ute på Visingsö i samband med en vistelse på ”Visingsö Borg”. Sveriges äldsta kungaborg. På Visingsö utkämpades några av de blodiga tronstrider som låg till grund för Sveriges bildande. I centrum för dessa maktkamper låg borgen Näs vars ruiner fortfarande kan besökas vid öns södra udde. Här står också en staty av Magnus Ladulås rest av Grefve Per Brahe.

Magnus Ladulås namn var egentligen Magnus Birgersson. Smeknamnet ”Ladulås” är tidigast belagt i början av 1400-talet. När franciskanermunkarna 1442 fick tillstånd att bygga ett kapell vid Uppgränna i Hålaveden, utfärdades det till ära för ”helga konung Magnus Ladulås”. Betydelsen för tillnamnet ”Ladulås” är omdiskuterad, men troligast är den gängse tolkningen att Magnus Ladulås genom gästningsförbudet i Alsnö Stadga satte ”lås på”, alltså skyddade, bondens lada från stormännens våldgästning. Fram tills dess hade befolkningen ”gästningsskydlighet” när överhetspersoner behövde natthärbärge och förnödenheter vid exempelvis resor.

Huset som rummet Magnus Ladulås finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpemän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg. Vid tullstugan fanns också en port försedd med bom som fälldes upp när tullen erlagts.

Amalia Eriksson, polkagrisens moder bodde här på gården i 50 år och för det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år. I köket intill receptionen bakade Amalia världens första polkagris år 1859.  Hotellets namn Amalias Hus var därför ett självklart och naturligt val.

 


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Magnus Ladulås

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk