TILLBAKA


Ateljén
Ateljén

Ateljén


Rumsfakta
Tv | WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum | Beläget i ett enskilt hus


Skicka förfrågan

Historien bakom Ateljén

Målarmästaren Georg Bernhard Berggren bodde under sent 1800-tal i Ateljén. Detta rum ligger i gårdens mitt och är ett litet hus för sig. Under denna tid hade huvudbyggnaden som idag skymmer utsikten från rummet endast en våning varpå Ateljén erbjöd en fantastisk utsikt över Vättern och landskapen i fjärran.

1887 kom Tempelriddarorden till Skandinavien genom att Grännasonen och ingenjören Emil O Johansson bildade det första templet, Alpha Nr 1, i IOGT-logen Tre Liljors lokal i Gränna. En av Alpha Nr 1:s stiftare var Målarmästaren Berggren. Ett monument i form av ett stenklot restes i parken utanför hotellet 1938 och vittnar om denna händelse.

Berggren var också god vän med Greve Folke Bernadotte, som vid ett av sina besök i Gränna överlämnade en gåva i form av en för den tiden mycket ovanligt elektrisk kopparlykta. Lyktan härstammar från Dragongården på Kungl. Djurgården i Stockholm. Kopparlyktan finns att beskåda vid stentrappan utanför entrén till hotellet. Målarmästare Berggren dog den 29 mars 1946.

Huset som Ateljén finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpemän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg. Vid tullstugan fanns också en port försedd med bom som fälldes upp när tullen erlagts.

Amalia Eriksson, polkagrisens moder bodde här på gården i 50 år och för det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år. I köket intill receptionen bakade Amalia världens första polkagris år 1859 och hotellet har idag hennes kök som restaurangkök. Hotellets namn ”Amalias Hus” var därför ett självklart och naturligt val.


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Ateljén

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk