top of page
DSC_8944
DSC_8941(2)

Magnus Ladulås

Våra Dubbelrum Classic har generösa 160-180cm breda kontinentalsängar med härliga kuddar och täcken med exklusiv dun- och fjäderfyllning. Varje rum har också en mindre sittgrupp, privat badrum som har inretts med handplockat kakel från Spanien samt dusch och toalett .

 

Rummen är unikt inredda i tidsenlig 1700-1800-talsstil där den historiska känslan möter alla moderna bekvämlighetsdetaljer för den medvetne resenären. Varje liten detalj är noga utvald och vår förhoppning är att du ska kunna uppleva en exklusiv och varm miljö på vårt eget speciella sätt. Med det som bakgrund så håller varje rum mycket hög klass i både material och möbelval, allt för att göra din vistelse hos oss så skön och minnesvärd som möjligt.

Våra dubbelrum ligger utspridda i våra tre vackra fastigheter.

Husdjur får bo här

Pris: fr 1890:-

Husdjur får bo här

SNABBFAKTA

MAX 2 PERSONER (+1 MED EXTRASÄNG)

SÄNGTYP: KINGSIZE

FRUKOST INGÅR ALLTID

EGET PRIVAT BADRUM MED DUSCH & WC

PLATTSKÄRMS-TV

GRATIS WIFI
EXKLUSIVA KROPPSSVÅRDSPRODUKTER FRÅN MOLTON BROWN, LONDON.

STORLEK: 16
 KVM

INCHECKNING: 15.00
UTCHECKNING: 11.00

EGENSKAPER: BELÄGET I ENSKILT HUS PÅ GÅRDEN

Historien om Magnus Ladulås

Magnus Ladulås, son till Birger Jarl och kung av Sverige 1275-1290, avled i sjukdom den 18 december 1290 ute på Visingsö i samband med en vistelse på ”Visingsö Borg”. Sveriges äldsta kungaborg. På Visingsö utkämpades några av de blodiga tronstrider som låg till grund för Sveriges bildande. I centrum för dessa maktkamper låg borgen Näs vars ruiner fortfarande kan besökas vid öns södra udde. Här står också en staty av Magnus Ladulås rest av Grefve Per Brahe.

 

Magnus Ladulås namn var egentligen Magnus Birgersson. Smeknamnet ”Ladulås” är tidigast belagt i början av 1400-talet. När franciskanermunkarna 1442 fick tillstånd att bygga ett kapell vid Uppgränna i Hålaveden, utfärdades det till ära för ”helga konung Magnus Ladulås”. Betydelsen för tillnamnet ”Ladulås” är omdiskuterad, men troligast är den gängse tolkningen att Magnus Ladulås genom gästningsförbudet i Alsnö Stadga satte ”lås på”, alltså skyddade, bondens lada från stormännens våldgästning.

Huset som rummet Magnus Ladulås finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpmän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg.

Ett sekel senare flyttade Amalia Eriksson, polkagrisens moder in och bodde här på gården i 50 år och för det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i årshyra. I köket intill receptionen bakade Amalia världens första polkagris år 1859.  Hotellets namn Amalias Hus var därför ett självklart och naturligt val när det öppnades 2003.

bottom of page