top of page
DSC_5881
DSC_5955
A2

Ateljén

Våra Dubbelrum Classic har generösa 160-180cm breda kontinentalsängar med härliga kuddar och täcken med exklusiv dun- och fjäderfyllning. Varje rum har också en mindre sittgrupp, privat badrum som har inretts med handplockat kakel från Spanien samt dusch och toalett .

 

Rummen är unikt inredda i tidsenlig 1700-1800-talsstil där den historiska känslan möter alla moderna bekvämlighetsdetaljer för den medvetne resenären. Varje liten detalj är noga utvald och vår förhoppning är att du ska kunna uppleva en exklusiv och varm miljö på vårt eget speciella sätt. Med det som bakgrund så håller varje rum mycket hög klass i både material och möbelval, allt för att göra din vistelse hos oss så skön och minnesvärd som möjligt.

Våra dubbelrum ligger utspridda i våra 9 vackra fastigheter.

SNABBFAKTA

MAX 2 PERSONER (+1 MED EXTRASÄNG)

SÄNGTYP: KINGSIZE

FRUKOST INGÅR ALLTID

EGET PRIVAT BADRUM MED DUSCH & WC

PLATTSKÄRMS-TV

GRATIS WIFI
EXKLUSIVA KROPPSSVÅRDSPRODUKTER FRÅN MOLTON BROWN, LONDON.

STORLEK: 21 KVM


INCHECKNING: 15.00
UTCHECKNING: 11.00

EGENSKAPER: BELÄGET I ENSKILT HUS PÅ GÅRDEN

Historien om Ateljén

Målarmästaren Georg Bernhard Berggren bodde under sent 1800-tal i den gula huvudbyggnaden och hade då detta hus, som sin ateljé. Under denna tid hade huvudbyggnaden som idag skymmer utsikten från rummet endast en våning varpå Ateljén erbjöd en fantastisk utsikt över Vättern och landskapen i fjärran. 1887 kom Tempelriddarorden till Skandinavien genom att Grännasonen och ingenjören Emil O Johansson bildade det första templet, Alpha Nr 1, i IOGT-logen Tre Liljors lokal i Gränna. En av Alpha Nr 1:s stiftare var Målarmästaren G.B. Berggren. Ett monument i form av ett stenklot restes i parken utanför hotellet 1938 och vittnar om denna händelse.

Berggren var också god vän med Greve Folke Bernadotte, som vid ett av sina besök i Gränna överlämnade en gåva i form av en för den tiden mycket ovanligt elektrisk kopparlykta. Lyktan härstammar från Dragongården på Kungl. Djurgården i Stockholm. Kopparlyktan finns att beskåda vid stentrappan utanför entrén till hotellet.
 

Huset som Ateljén finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpmän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg.

 

Amalia Eriksson, polkagrisens moder, var hyresgästen innan målarmästaren och hon bodde här i 50 år. I köket intill receptionen bakade Amalia världens första polkagris år 1859 och hotellet har idag hennes kök som restaurangkök. Hotellets namn ”Amalias Hus” var därför ett självklart och naturligt val när det öppnades 2003.

bottom of page