top of page
ak
ak3
ak5
ak2
ak4

Amalias Kammare

Våra Dubbelrum Classic har generösa 160-180cm breda kontinentalsängar med härliga kuddar och täcken med exklusiv dun- och fjäderfyllning. Varje rum har också en mindre sittgrupp, privat badrum som har inretts med handplockat kakel från Spanien samt dusch och toalett .

 

Rummen är unikt inredda i tidsenlig 1700-1800-talsstil där den historiska känslan möter alla moderna bekvämlighetsdetaljer för den medvetne resenären. Varje liten detalj är noga utvald och vår förhoppning är att du ska kunna uppleva en exklusiv och varm miljö på vårt eget speciella sätt. Med det som bakgrund så håller varje rum mycket hög klass i både material och möbelval, allt för att göra din vistelse hos oss så skön och minnesvärd som möjligt.

Våra dubbelrum ligger utspridda i våra 9 vackra fastigheter.

SNABBFAKTA

MAX 2 PERSONER

SÄNGTYP: QUEENSIZE

FRUKOST INGÅR ALLTID

EGET PRIVAT BADRUM MED DUSCH & WC

PLATTSKÄRMS-TV

KAKELUGN

GRATIS WIFI
EXKLUSIVA KROPPSSVÅRDSPRODUKTER FRÅN MOLTON BROWN, LONDON.

STORLEK: 24 KVM


INCHECKNING: 15.00
UTCHECKNING: 11.00

EGENSKAPER: NÄRA HUVUDBYGGNADEN

Historien om Amalias Kammare

Amalia Eriksson, polkagrisens moder bodde här på gården i 50 år. För det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år och i det kök som idag ligger innanför receptionen, bakade hon världens första polkagris år 1859.

Amalia flyttade till Gränna från Jönköping för att arbeta som piga åt husets dåvarande ägare Systrarna Röding. Kort efter ankomsten till Gränna träffade Amalia skräddaren Anders Eriksson som hon gifte sig med. De fick tvillingar men ena flickebarnet var döfött och fyra dagar efter förlossningen dog även hennes make. Amalia ska ofta ha uttryckt att ”ingen är så ensam som jag”.

 

För att kunna försörja sig själv och det överlevande flickebarnet Ida ansökte Amalia till Magistraten om att få idka ”bagerihantering af gröfre och finare sorter”. Hon fick sitt tillstånd och började sedan baka varpå polkagrisen uppfanns. Amalia blev 99 år gammal och dog 1923 som en av Grännas mest förmögna och inflytelserika kvinnor. Hon ligger begravd på Gränna kyrkogård.

 

Huset som Amalias Kammare finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpmän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg.

bottom of page