TILLBAKA


Tullkammaren
Tullkammaren

Tullkammaren


Rumsfakta
Tv | Kakelugn | WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum


Skicka förfrågan

Historien bakom Tullkammaren

Gården uppfördes år 1769 som Grännas södra tullstation och boplats åt den impopuläre Tullmästaren Brusin. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad och här fick omnejdens knallar och köpemän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg. Vid tullstugan fanns också en port försedd med bom som Brusin fällde upp när tullen erlagts. Vad gällde tullavgiften var dock Visingsöborna mycket listiga och undgick tullavgiften genom att lägga till vid Mellby brygga norr om Gränna för att sedan saluföra sina varor i trakten.

Inne i Gränna var det var ofta mycket bråk och superi med i bilden och Brusin ska ofta högljutt ha uttryckt ”Måtte Gud förläna mig en bättre ort än Gränna”. Gud bönhörde snart tulltjänstemannen som redan efter några få år i Gränna blev smittad av pesten och förpassades till de sälla jaktmarkerna.

Under senare år bröt ryska krigsfångar i Gränna ner det kraftiga tullstaket som omringade staden och eldade upp det för att inte frysa ihjäl under den kalla vintern. Och snart försvann även tullstationens funktion.

Ibland under nattetid hörs Tullmästare Brusin’s tunga steg uppför trappan i hotellets restaurang. Det sägs att han inte kommer kunna vila förrän hans önskan om en ny förläning beviljas...

Amalia Eriksson, polkagrisens moder flyttade in på gården nästan ett sekel senare och bodde i huset i 50 år. För det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år. I köket intill receptionen bakade Amalia världens första polkagris år 1859. 

Hotellets namn Amalias Hus var därför ett självklart och naturligt val.

 

 

 


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Tullkammaren

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk