TILLBAKA


Styrman Karlsson
Styrman Karlsson

Dubbelrum Classic - Styrman Karlsson


Rumsfakta
Tv | Takbjälkar | WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum


Skicka förfrågan

Historien bakom Styrman Karlsson

Styrman Karlsson var en mycket berest skeppare som under sin livstid faktiskt seglade på alla de sju haven. I trakten var han dock mer känd, eller ökänd kanske vi ska säga, som en kvinnokarl som ofta sågs på stadens nöjesetablissemang när han inte var ute till havs. Styrman Karlsson bodde i detta hus och arbetade då på Ångfartyget S/S Motala Express där han också avslutade sin karriär.

S/S Motala Express sjösattes 24 juli 1895 och är fortfarande i bruk. Fartyget kallas ”Vätterns fånge” då hon med sin längd 35,67m är för lång för befintliga slussar på Göta Kanal. S/S Motalas ångmaskin som än idag är original utvecklar 360 hästkrafter och räckvidden är 60 timmars körning med 16 ton kol.

Huset som rummet Styrman Karlsson finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpemän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg. Vid tullstugan fanns också en port försedd med bom som fälldes upp när tullen erlagts.

Amalia Eriksson, polkagrisens moder bodde här på gården i 50 år och för det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år. I köket intill receptionen bakade Amalia världens första polkagris år 1859 och brukas idag som hotellets restaurangkök. Hotellets namn ”Amalias Hus” var därför ett självklart val.


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Styrman Karlsson

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk