TILLBAKA


Luftseglaren S. A. Andrée
Luftseglaren S. A. Andrée

Luftseglaren S. A. Andrée


Rumsfakta
Tv | Kakelugn | WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum | Jacuzzi | Dusch | Privat balkong | Nespressomaskin


Skicka förfrågan

Historien bakom Luftseglaren S. A. Andrée

Salomon August Andreé, äventyraren och upptäcktsresande, föddes i Gränna 1854 och blev främst känd för ”Andreés Polarexpedition” år 1897.

Tillsammans med två andra män beslöt sig S.A. Andreé att flyga från Svalbard till Nordpolen i luftballongen ”Örnen”. Expeditionen var en världskänd händelse där olika länder tävlade om vilket land som först skulle besöka Nordpolen. De ledande länderna var Sverige och USA. Dock slutade misslyckades S.A. Andreés expedition och samtliga tre ombord omkom på Vitön.

Man vet att de slog läger på här efter att luftballongen kraschat.  År 1930, 33 år efter att de lyft från Svalbard, fann man deras kroppar och den utrustning de haft med sig på sin färd. Troligt nog frös de ihjäl av kylan på grund av deras undermåliga kläder. Man vet dock att de överlevde en tid då man funnit bevis på att de livnärt sig på isbjörnskött. Rummet har fått namnet Luftseglaren S. A. Andreé för att hedra hans minne.

Huset som S.A. Andreé finns i är hotellets huvudbyggnad och uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Amalia Eriksson, polkagrisens moder bodde här på gården i 50 år och för huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år. Här i det kök som idag ligger innanför receptionen, bakade Amalia världens första polkagris år 1859. Hotellets namn Amalias Hus var därför ett självklart och naturligt val.

 

 


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Luftseglaren S. A. Andrée

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk