TILLBAKA


Greve Brahes Gemak
Greve Brahes Gemak

Greve Brahes Gemak


Rumsfakta
Tv | Kakelugn | WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum


Skicka förfrågan

Historien bakom Greve Brahes Gemak

Grefve Brahes Gemak fick sitt namn efter Per Brahe som föddes 1520 i Sundby, Södermanland. Per Brahe var mycket omtyckt och uppskattad av dåvarande kungen Gustav Vasa. Vasa gav Per Brahe många betydelsefulla uppdrag och 1561 dubbades Per Brahe till Grefve. Grevskapet innefattade 20 socknar inom Småland, Väster- och Östergötland. Grevskapets centrum var Visingsborg på Visingsö och med sitt nära 850 mantal var det rikets största grevskap som sträckte sig över 12 kvadratmil.

Per Brahe byggde den västra längan av Visingsborg vars ruin nu står att besöka vid färjeläget och hamnen på Visingsö. Per Brahes arv på Visingsö är ett utmärkt utflyktsmål om ni har några timmar över.

Huset som Grefve Brahes Gemak finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpemän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg. Vid tullstugan fanns också en port försedd med bom som fälldes upp när tullen erlagts.

Amalia Eriksson, polkagrisens moder bodde här på gården i 50 år och för det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år. I köket intill receptionen bakade Amalia världens första polkagris år 1859.  Hotellets namn Amalias Hus var därför ett självklart och naturligt val.

 


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Greve Brahes Gemak

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk