TILLBAKA


Amalias Kammare
Amalias Kammare

Amalias Kammare


Rumsfakta
Tv | Kakelugn | WIFI | Bluetooth-högtalare | Privat badrum


Skicka förfrågan

Historien bakom Amalias Kammare

Amalia Eriksson, polkagrisens moder bodde här på gården i 50 år och för det som idag är hotellets huvudbyggnad betalade hon 12 kr i hyra per år. Här i det kök som idag ligger innanför receptionen, bakade Amalia världens första polkagris år 1859.

Amalia flyttade till Gränna från Jönköping för att arbeta som piga åt husets dåvarande ägare Systrarna Röding. Kort efter ankomsten till Gränna träffade Amalia skräddaren Anders Eriksson som hon också gifte sig med.

De fick tvillingar men ena flickebarnet var döfött och fyra dagar efter förlossningen dog även hennes make. Amalia ska ofta ha uttryckt att ”ingen är så ensam som jag”. För att kunna försörja sig själv och det överlevande flickebarnet Ida ansökte Amalia till Magistraten om att få idka ”bagerihantering af gröfre och finare sorter”. Hon fick sitt tillstånd och började sedan baka i sitt lilla kök som idag är köket till hotellets restaurang.

Amalia blev 99 år gammal och dog 1923 som en av Grännas mest förmögna och inflytelserika kvinnor. Hon ligger begraven på Gränna kyrkogård.

Huset som Amalias Kammare finns i är en del av den gård som uppfördes 1769 som Grännas södra tullstation. Tullgränsen gick vid bäcken i Södra Parken utanför hotellets huvudbyggnad. Här fick omnejdens knallar och köpemän betala sin penning för att få sälja sina varor på Gränna torg. Vid tullstugan fanns också en port försedd med bom som fälldes upp när tullen erlagts.

 


Hotel Amalias Hus


GÅ TILLBAKA

Paket att boka med Amalias Kammare

Påskweekend
Påskweekend
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Sätt en extra guldkant på din vistelse
Fira midsommar på Amalias Hus
Fira midsommar på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Sommarpaket på Amalias Hus
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea
Klassiskt och romantiskt Afternoon Tea


Epost Hotel Amalias Hus  Instagram  Facebook  Twitter  Vine  Spotify
Skapad av Paula Wijk